Marie Claire - Vijf Belgische modemerken die op onze radar staan.

Marie Claire - Vijf Belgische modemerken die op onze radar staan.

Door Timon Van Mechelen

Dries Van Noten en Raf Simons zijn internationaal grote namen, maar kende je deze wat kleinere Belgische modemerken al? Marie Claire selecteert vijf labels waarvan je zeker nog zal horen. 

Vanaf de jaren 80 zijn mode en België onlosmakelijk verbonden. De toenmalige socialistische minister van Economische Zaken Willy Claes maakte voor het eerst geld vrij om de mode van eigen bodem te promoten. De economische crisis had flink toegeslagen in de textielsector en het ‘Plan Claes’ moest de industrie zuurstof geven. De slogan was: ‘Mode dit is Belgisch’ met als opzet jonge ontwerpers aantrekken om samen te werken met klassieke fabrikanten. In de schoot daarvan werd de ‘De Gouden Spoel’ opgezet, een wedstrijd waarbij modestudenten een collectie moesten maken met stoffen van Belgische producenten. (Marie Claire nam zelfs die wedstrijd later even over).

Dertig jaar later staat ons land hoog aangeschreven in de modewereld. Er zijn natuurlijk de iconische Antwerpse Zes die al sinds midden jaren tachtig scoren. Maar daarnaast zijn er nog heel wat andere labels die succes ogen. In zowel binnen- als buitenland. Wij lijsten er vijf op.

Meteen de jongste telg in dit overzicht. VVDW is het merk van Véronique Vandewalle. De stylist en kunstenares ging voor haar eerste collectie aan de slag met hoogwaardige reststoffen uit de mode-industrie, denk aan overschotten van o.a. Dries Van Noten en Hugo Boss die zouden weggegooid worden. In haar atelier transformeerde ze die tot unieke mode-items die zowel tijdloos als eigenzinnig zijn. Doordat alles 100% met de hand gemaakt wordt, krijg je bij haar de mogelijkheid om je kledingitems te personaliseren. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende details: de afwerking van de mouwen, wel of geen kraag of de lengte van het kledingstuk, bijvoorbeeld. Slowfashion op zijn best, dus. En dat zonder in te boeten op esthetisch vlak.

Lees meer over de andere merken via Marie Claire België.

Back to blog